tisdag 15 maj 2012

Framtidens lärande


Idag har jag tillbringat på mässan Framtidens Lärande. Förutom att jag är trött och huvudet snurrar av tankar och intryck så är min första reaktion att det är positivt att se och höra vad som är på gång, men också att det finns mycket att göra och många hinder ivägen för skolan som institution innan de förändringar som är nödvändiga slår igenom på bred front. Fortfarande saknas utrusning och resurser förutom nödvändig kunskap hos många pedagoger och skolledare. I vilken annan bransch arbetar men med samma redskap som för 50-100 år sedan?



Och samtidigt som utvecklingen ger nya möjligheter och öppnar nya vägar så är datorn och digitala verktyg inte mer än just verktyg. Det är först när de används på ett bra sätt som vi kommer se skillnad. Inget verktyg är mer effektivt än de som handskas med det. Det är lika viktigt som någonsin att vi också förstår hur hjärnan utvecklas och fungerar och hur den påverkas av de nya verktyg och arbetssätt vi inför. Skolan har inte lyckats något vidare med att stimulera till lustfyllt lärande.
Skolan ska vara en del av sin samtid och ta del av samhällets utveckling men när det gäller digitala verktyg och hjälpmedel är bilden rent av sorglig jämfört med det övriga samhället. MEN det är på gång =) Det finns många bra initiativ och många bra pedagoger, med både lusten att lära själva och att arbeta framåt i ny former och med nya verktyg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar