onsdag 11 april 2012

Digital kompetens

Just nu funderar jag vad som läggs in i begreppet digital kompetens.  Det som är självklart för mig kanske inte är det för någon annan. För mig innebär digital kompetens att veta hur man tar reda på vad man behöver kunna eller lära sig för att arbeta med olika digitala verktyg; datorer, telefoner, program, plattformar av olika slag, filhantering etc. Det förändras fort men den som vet vad man borde kunna göra hindras inte av ett nytt program eller ett nytt utseende i en digital miljö. Hur definierar du begreppet 'digital kompetens'?




Efter att ha gått igenom den allra första inledande delen av kursen "Digital kompetens och lärande" på KTH har jag redan fått många nya idéer och uppslag om hur jag skulle kunna arbeta. Problemet för mig kommer att bli tid. Hur ska jag få tid att genomföra allt det som jag ser är möjligt och som jag skulle vilja göra? Men som alltid gäller det att börja att arbeta framåt utifrån de förutsättning som finns just nu. Jag befinner mig i en situation där jag inte bara ska öka på min egen digitala kompetens utan också hjälpa och motivera lärare och annan skolpersonal att ta steget ut i den 'digitala världen'. Hur ska jag kunna göra det på bästa möjliga sätt?

Här är Micheal Wesch föreläsning A Portal to Media Literacy inspirerande.

1 kommentar:

  1. Digital kompetens kan vara så mycket.Det är som att svara på frågan: vad är teknik? Det kan vara nästan allt. (Även om digital kompetens i namnet har en avgränsning.)
    Digital kompetens för mig innebär samma som för dig. Att veta hur man går tillväga för att lära sig eller hitta nya digitaverktyg. Man behöver inte vara expert på allt man använder, men ha ett hum om hur och hur man får veta mer.

    Digital kompetens kan man skaffa sig genom att vara nyfiken och våga prova. Men att våga är inte alltid lätt.

    SvaraRadera