måndag 28 oktober 2013

Blended learning - projektarbete

När jag fick frågan om jag kunde ta en blandad grupp med komvuxelever i engelska och endast 1,5 timmes lektionstid i veckan under VT2013 fick jag tänka snabbt. Engelska är även på gymnasiet ett färdighetsämne och det behövs tid för att öva och befästa språkkunskaper. Jag kände mig tveksam, särskilt som jag förväntades genomföra flera kurser med olika svårighetsgrad och olika kursinnehåll i samma undervisningsgrupp. Att jag ändå sa ja berodde bland annat på att jag hade en idé om att pröva att utforma ett digitalt stöd for att möjliggöra för eleverna att själva öva  språket utanför klassrummet och för att med digitala verktyg kompensera för den lektionstid de normalt skulle ha haft. Det gällde alltså att skapa ett kursupplägg med digitalt stöd för att på max 20 veckor med 1,5 timmar i veckan med lektionstid kunna genomföra kurserna ENGENG05, EN1201 och ENGENG06 parallellt i samma grupp. 
Jag skapade ett digitalt kursrum med länkar till sidor med övningar och  realiakunskaper. Där fanns också instruktioner i form av bild och text. Till kursen använde jag också ‘traditionell’ kurslitteratur. Eftersom eleverna gick i samma grupp och samarbetade även om de läste olika kurser strävade jag efter att logiken och ordningen i båda rummen skulle  vara identisk. Tanken var att det digitala stödet ska underlätta för eleverna att arbeta tillsammans utanför lektionstid eftersom kollaborativt lärande har positiva effekter på lärande. 
Jag hade Chickering’s (1987) sju principer för bra online lärande i bakhuvudet i arbetet med konstruktionen av kursen. Det gäller att 1) uppmuntra/underlätta kontakt mellan elev och lärare, 2) utveckla samarbete och ömsesidighet mellan elever, 3) uppmuntra aktivt lärande, 4) ges snabb återkoppling, 5) betona tid som läggs  på en uppgift, 6) förmedla höga förväntningar och 7) respektera olika länstolar. 

Projektet med blended learning för komvuxengelska,  visade att det går att genomföra ett kursupplägg, där innehåll och kvalitet behålls med få lektionstimmar, om dessa kompletteras av digitalt stöd, med det krävde också en tydlig och flexibel struktur.  Lärplattformen gjorde det möjligt att skapa en struktur och planering där kursernas innehåll redan i stort låg färdigt inlagt i form av resurser, uppgifter, instruktioner, förklaringar etc. Nätet gjorde det dessutom möjligt för eleverna delta via skype eller google hangout om de var hemma med sjukt barn t.ex. 

Det här upplägget med blended learning möjliggjorde en undervisningsmiljö som gav stor möjlighet för eleverna att faktiskt träna och öva. Det digitala stödet kunde eleven använda när hen själv ville. Det gjorde också att man i klassrummet i större grad kunde koncentrera sig på momentet diskussion och muntlig presentation som gynnas bättre av direkt samtal ansikte mot ansikte i det fysiska rummet, särskilt när det gäller elever som är osäkra och behöver mycket uppmuntran. Som lärare tycker jag att jag i stort sett lyckades skapa en bra undervisningsmiljö med digitalt stöd. Vill du se mer om hur jag arbetat så finns här en film med en kort rapport med illustrationer och exempel.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar