tisdag 2 juli 2013

Vad får vi göra med andras text, bild och musik

Vad får vi egentligen göra med andras texter, bilder och musik? Svaret är enkelt - ingenting utan lov. Tillåtelse kan antingen ges genom att verket har fått en licens som tillåter användande eller så måste man kontakta upphovsmannen (eller alla upphovsmännen om de är flera) för att få tillstånd.
För att ta sig runt problemet är det enklast att börja med Creative Commons sidor eller Wikimedia Commons för att hitta material som är tillåtet att använda.
    Film i klassrummet är en klassiskt problem. Om skolan har avtal får man visa ganska mycket film men det måste finnas någon form av avtal annars är det inte tillåtet att visa t.ex en dvd som köpts för privat bruk. Idag är det mycket som finns tillgängligt i streamat format och fritt tillgängligt t.ex via UR. På YouTube finns mycket material som är producerat under cc-licens som man kan använda som kursmaterial. Annat är inte tillåtet. Det är bara att se efter. Och för videofilmer som spelats in i utbildningssyfte gäller samma sak som för annan film. Upphovsrätten tillfaller alltid den som skapat materialet. Här är det alltså frågan om filmen håller verkshöjd eller inte. En inspelning av en föreläsning kan nog näppeligen betraktas som något som håller verkshöjd medan föreläsarens föreläsning och dennes material troligtvis gör det.  Men den som gör inspelningen har så kallad producenträtt. Upphovsrätten kan bara tillfalla en fysisk person men producenträtt kan även innehas av en juridisk person som ett företag eller en myndighet.


    "vissa till upphovsrätten närstående prestationer ges ett skydd av upphovsrättslagen, som normalt gäller i 50 år. Det gäller bland annat för enkla fotografiska bilder som inte har ett tillräckligt mått av kreativitet och därför inte uppnår verkshöjd. Det är även ett skydd för personer som utövar ett verk, exempelvis lärarna när de föreläser. Det innebär att läraren såväl har ett upphovsrättligt skydd till föreläsningen, som ett närstående  skydd till sitt framförande av föreläsningen. Vidare har den som filmar föreläsningen en producenträtt till själva inspelningen. (Sanna Wolk 2011)
    Men jag skulle vilja ha närmare besked på vad  som gäller för lärare i gymnasium och grundskola? Vad anser du?


    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar