tisdag 2 juli 2013

Ansvar och licenser

Om jag startar en interaktiv webbsida på Internet, som andra kan skriva i, t ex ett forum, en blogg eller en wiki gäller BSS-lagen. Det betyder att jag som startar den, eller organisationen om det drivs under en skola eller ett företag, är skyldig att hålla den under uppsikt och gallra material som inte är ok, dvs "uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografibrott, olaga våldsskildring, samt gör intrång i annans upphovsrätt. Skyldigheten att gallra gäller endast om det är ”uppenbart” att det är fråga om ett straffbart meddelande" (ur Legala handboken, Högskoleverket.). Jag ska också lämna information om tjänsten till alla som ansluter sig, bland annat om hur öppen den är. Lämpligtvis första gången någon loggar in eller går in på en sida. 

För att undvika intrång på upphovsrätten är det lämpligt att använda material som har en licens som gör det tillåtet att använda. Creative Commons är ett sådant licenssystem. Här finns det 6 olika licenser som innebär olika grader att tillgänglighet av material allt från att det är fritt tillgängligt att använda och bearbeta även kommersiellt bara man anger upphovsman  till den mest 'låsta' licensen som bara tillåter icke-kommersiell spriding i oförändrat format. (cc-licenserna).

Det är mycket att tänka på som tyvärr avhåller lärare från att starta interaktiva webbsidor i undervisningssyfte. Det är synd. Läs på lite istället och använd sunt förnuft. Det kommer man långt på. Upphovsrätten blir inte heller ett problem om man använder sitt eget material eller sådant som har cc-licens.

Är du tveksamt till att använda sociala medier eller att starta interaktiva sidor? Om du är det, varför?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar